Niektóre psy mają skłonności do zjadania własnych odchodów. Takie zachowanie może mieć różne przyczyny, np. żywieniowe, trawienne lub behawioralne. Tabletki STOP KOPROFAGIA FRANCODEX nadają odchodom ostry zapach i smak, przez co stają się one mniej apetyczne dla zwierzęcia. Pies straci zainteresowanie konsumpcją własnych odchodów, bo ich zapach nie będzie go przyciągał.
Produkt jest skuteczny wyłącznie w przypadku zjadania przez zwierzę własnych odchodów: nie będzie działał na odchody innych psów, chyba, że u nich również zostaną zastosowane tabletki STOP KOPROFAGIA FRANCODEX.
Sposób użycia:
Karma uzupełniająca dla psów od 3 miesiąca życia. Podawać prosto do pyska lub wymieszane z pożywieniem, aż do momentu ustania niepożądanego zachowania.
- 0,5 tabletki/dziennie dla szczeniąt i psów poniżej 5 kg;
- 1 tabletka/dziennie dla psów 5-10 kg;
- 2 tabletki/dziennie dla psów 10-20 kg;
- 1,5 tabletki/dziennie dla psów 20-30 kg;
- 2 tabletki/dziennie (rano i wieczorem) dla psów 30-40 kg.
W przypadku zjedzenia przez zwierzę odchodów po wcześniejszym podaniu tabletek, może dojść do łzawienia - ma to wpłynąć na zniechęcenie psa do spożywania własnych odchodów.
Środki ostrożności:
Produkt przeznaczony dla zwierząt. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Stosować się do zalecanego dawkowania w celu uniknięcia problemów trawiennych. Zapewnić stały dostęp do świeżej i czystej wody. Produkt nie jest lekiem: w przypadku objawów choroby lub w sytuacji, gdy auto-koprofagia nie jest związana z apetycznością odchodów, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.
Skład:
drożdże piwne, fosforan dwuwapniowy, inulina (źródło oligosacharydów, FOS),ściany komórkowe drożdży (źródło mannanooligosacharydów, MOS, beta-glukanów), stearynian magnezu, wodorowęglan sodu, siarczan wapnia.
Dodatki na 1 kg:
dodatki zootechniczne: stabilizator flory jelitowej enterococcus faecium DSM 10663 2.4x1010CFU, bacillus velezensis DSM 15544 2.1x1010CFU; dodatki sensoryczne: ekstrakt z papryki (11000 mg), aromat; dodatek technologiczny: środek przeciwzbrylający.
Składniki analityczne:
białko surowe 32,2%, tłuszcz surowy 4,2%, błonnik surowy 0,4%, popiół surowy 23,1%.