4DOGS Gryzak z sera himalajskiego Churpi Original L
| ||||||||||||||||||||||||||||||
Gryzak z sera himalajskiego
Prawdziwy ser himalajski dla psa to twardy, zdrowy i naturalny gryzak. Pomaga dbać o higienę psich zębów, usuwać nadmiar kamienia nazębnego, a jednocześnie jest też zdrowym przysmakiem dla psów wszystkich ras! Churpi jest łatwostrawne i nie zawiera laktozy!
Sery himalajskie produkowane są z mleka krów himalajskich, które poddawane jest długiemu i starannemu procesowi obróbki. Najpierw mleko jest gotowane przez godzinę w celu usunięcia z niego całego tłuszczu i pasteryzacji. Następnie dodaje się do niego odrobinę soli oraz soku z limonki (łącznie jest to zaledwie 0,01% w stosunku do ilości mleka) w celu koagulacji. Kolejny etap to prasowanie przez 2-3 dni, które pozwala pozbyć się wilgoci z sera. Takie bloki sera krojone są na odpowiedniej wielkości kawałki i suszone w komorze wędzarniczej aż 20-30 dni, by stały się twarde i zyskały delikatny, dymny smak.
- Nasz ser himalajski dla psa to produkt w 100% naturalny, pochodzący z różnych regionów i produkowany ręcznie!
- Każda sztuka może mieć trochę inną wielkość, kształt czy kolor. Możliwe ±10% różnicy w wadze i długości.
Ser himalajski dla psa - dlaczego warto go wybrać?
Cały ten długi proces prowadzi do powstania naturalnych i zdrowych gryzaków, których żucie zapewni Twojemu psu długą i miłą zabawę! Ale gryzienie churpi będzie miało też pozytywny wpływ na zdrowie Twojego psa. Przede wszystkim, dzięki dużej twardości churpi pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego i dbaniu o higienę zębów. Ser himalajski jest bogaty w białko, bo zawiera go około 65%. Jednocześnie nie zawiera wiele tłuszczu - zaledwie około 2% i nie zawiera laktozy! Churpi zawiera również witaminę D, D2, witaminę E, witaminę A oraz fosfor, wapń, sód, potas, cynk i żelazo!
Ser himalajski dla psa nie śmierdzi i nie brudzi podłogi w trakcie gryzienia. Dzięki temu bez problemu możesz zabrać go ze sobą w gości lub do kawiarni, by Twój psyjaciel również miał w tym czasie dobrą zabawę!
Pamiętaj, tylko żeby Twój pies miał zapewniony stały dostęp do świeżej i czystej wody. W trakcie gryzienia pies powinien być cały czas pod Twoim nadzorem. Bo choć churpi jest tak mocne, że nie złamiesz go w rękach, a pies nie zmiażdży go w zębach, to może pęknąć po upadku na twardą podłogę.
Oryginalny ser himalajski Churpi - co to znaczy?
"Oryginalne Churpi" odnosi się do produktów, które są autentycznymi wersjami gryzaków z sera himalajskiego, wyprodukowanego zgodnie z tradycyjnymi metodami, w regionie Himalajów. Istnieje kilka cech, które można uwzględnić przy określaniu oryginalności churpi:
- Składniki: Oryginalne churpi jest wytwarzane z naturalnych składników, takich jak mleko od zwierząt wolno żyjących w wysokich, górskich rejonach Himalajów. Nie stosuje się dodatku sztucznych barwników, konserwantów lub innych sztucznych substancji. Nasze churpi produkowane jest z mleka pochodzącego z regionu Himalajów, od zwierząt żyjących na wysokościach powyżej 3000 m n.p.m., wypasanych na wolnym wybiegu.
- Proces produkcji: Tradycyjne churpi jest wytwarzane poprzez gotowanie mleka, a następnie prasowanie i długie suszenie, aby uzyskać twardą konsystencję. Proces ten trwa wiele dni, a autentyczne churpi jest ręcznie przygotowywane przez lokalnych rzemieślników. Nasze churpi powstaje właśnie w ten sposób - produkowane jest ręcznie, tradycyjnymi metodami i bardzo długo suszone.
- Źródło: Autentyczne churpi pochodzi bezpośrednio z regionu Himalajów, gdzie jest tradycyjnie produkowane. Nasze churpi produkowane jest specjalnie dla nas w Himalajach, skąd sprowadzamy je do Polski zgodnie ze wszystkimi przepisami weterynaryjnymi. Nie jest to produkt pochodzący z europejskiej fabryki!
Ser himalajski dla psa - właściwości
- Churpi jest w 100% naturalnym gryzakiem dla psów.
- Mleko użyte do produkcji gryzaków pochodzi od krów himalajskich wypasanych na wolnym wybiegu.
- Bez konserwantów, bez zbóż, bez glutenu i bez laktozy.
- Bardzo twardy - zapewnia długie żucie.
- Wysoka wartość odżywcza.
- Bardzo niska zawartość tłuszczu i niska zawartość węglowodanów.
- Dba o higienę psich zębów i pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
- Zawiera witaminę D i D2, witaminę E, witaminę A oraz fosfor, wapń, sód, potas, cynk i żelazo!
Skład:
mleko (99,9%), sok z limonki, sól.
Wartość energetyczna: 340,02 kcal/100g.
Skład analityczny:
Wartość odżywcza:
białko surowe - 65,77 g/100g, węglowodany - 14,18 g/100g, tłuszcz surowy - 2,27 g/100g, błonnik - 11,05 g/100g
Witaminy:
witamina D - 33,15 mcg/100g, witamina D2 - 33,15 mcg/100g, witamina E - 0,52 mg/100g, witamina A - 11,35 mcg/100g
Minerały:
sól - 2,41 g/100g, fosfor - 1042,18 mg/100g, sód - 7,34 mg/100g, wapń - 1552,00 mg/100g, żelazo - 1,97 mg/100g, potas - 27,02 mg/100g, cynk - 7,097 mg/100g
Tabela rozmiarów:
Sery himalajskie produkowane są ręcznie, więc każda sztuka jest inna i jej wymiary mogą różnić się od siebie (o ±5%). Dlatego też nasze gryzaki dzielimy według kategorii wagowych dla każdego rozmiaru. Oferujemy aż 5 rozmiarów, które pasują praktycznie dla każdej rasy psa!
Rozmiar | Waga gryzaka | Waga psa |
S | 25 - 50 g | do 5 kg |
M | 51 - 85 g | 5 - 10 kg |
L | 86 - 120 g | 10 - 20 kg |
XL | 121 - 150 g | 20 - 30 kg |
XXL | 151 - 185 g | powyżej 30 kg |
Wagi psów, dla jakich proponujemy poszczególne rozmiary gryzaków z sera himalajskiego są oczywiście umowne, ale na pewno pomogą Ci przy pierwszym zakupie. Ale to Ty znasz najlepiej swojego psa i jeśli wiesz, że uwielbia gryźć to nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać dla niego większy rozmiar! :)
Jak zrobić Churpi Puffs
Gdy z kupionego serka zostanie już tylko mała końcówka, to nie musisz jej wyrzucać! Możesz z niej zrobić puffsa - chrupiącą przekąskę, którą Twój pies będzie mógł bezpiecznie schrupać, taki serowy popcorn! Przygotowanie churpi puffsów jest bardzo proste i wymaga tylko posiadania mikrofalówki.
Jak zrobić Churpi Puffs - krok po kroku:
- Końcówkę serka wrzuć na 5-10 minut do ciepłej wody. Użyj po prostu najcieplejszej wody z kranu.
- Wyciągnij churpi z wody, połóż na talerzu lub w miseczce do użytku w mikrofalówce.
- Włóż do mikrofali i podgrzewaj przez 30-60 sekund. Zazwyczaj optymalny czas to 45 sekund.
- Wystudź puffsa i podaj go swojemu psyjacielowi do schrupania!
poprzedni | powrót do listy | następny |